:: 5651 Sayılı Yasa Kapsamında İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcı
İNTERNET TOPLU KULLANIM SAĞLAYICI: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan gerçek ve tüzel kişileri ifade eder.
TİCARİ AMAÇLA İNTERNET TOPLU KULLANIM SAĞLAYICI: İnternet salonu ve benzeri umuma açık yerlerde belirli bir ücret karşılığı internet toplu kullanım sağlayıcılığı hizmeti veren veya bununla beraber bilgisayarda bilgi ve beceri arttırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki oyunların oynatılmasına imkan sağlayan gerçek ve tüzel kişiler.
Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcı olarak faaliyet göstermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilen usule uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra mülki idare amirliklerine bir dilekçe ile başvurur.
İşyerlerinin açılması hususundaki başvurular mülki idare amirlikleri tarafından onbeş gün içinde sonuçlandırılır.
Mülki idare amirlerince izin alınmadan açıldığı tespit edilen işyerleri, mülki idare amirlikleri tarafından sebebi bir tutanakla belirlenmek ve mühürlenmek suretiyle re’sen kapatılır.
Mülki idare amirlikleri, izin alınmadan açıldığı için kapatılan işyerlerini en geç üç gün içinde elektronik ortamda veya yazılı olarak Başkanlığa bildirir.
Halen faaliyet icra eden ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde (23.11.2007) alınması gereken izin belgesini temin etmekle yükümlüdürler.
İnternet toplu kullanım sağlayıcıları için :
- Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
- İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcıları için (Ek olarak):
- Mülki idare amirinden izin belgesi almak. (Md. 5/1-a)
- Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak. (Md. 5/1-b)
- Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımını kullanmak. (Md. 5/1-c)
Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcıları için:
- Erişim sağlayıcılardan Sabit IP almak ve kullanmak. (Md. 5/1-ç)
- İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek. (Md. 5/1-d)
- Başkanlık tarafından verilen yazılım ile, (d) bendi gereğince kaydedilen bilgileri ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini teyit eden değeri kendi sistemlerine günlük olarak kaydetmek ve bu verileri bir yıl süre ile saklamak. (Md. 5/1-e)
Mevcut durum itibariyle, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, internet toplu kullanım sağlayıcıları olarak değerlendirilmektedir.
İnternet toplu kullanım sağlayıcıları, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak kapsamında internet filtreleme yazılımları kullanabilirler veya belirleyecekleri başka önlemleri alabilirler. İnternet toplu kullanım sağlayıcıların, Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımı kullanmaları yükümlülüğü yoktur.
Yönetmelikte iç IP dağıtım logları; “kendi iç ağlarında dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş tarih-saatini ve bu IP adreslerini kullanan bilgisayarların tekil ağ cihaz numarasını (MAC adresi) gösteren bilgiler” olarak tanımlanmaktadır.