:: Yetkilendirilmiş Yükümlü Başvuru Formları ve Teminatlar
:: Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Başvuru Formları için tıklayınız ::
Firmanın Yekilendirilmiş Yükümlü ve buna bağlı diğer yetkilerden faydalanabilmesi için incelemesi ve doldurması gereken formlar;
Öncelikle Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik, en az üç yıl faaliyette bulunulmalı,
(Yetkilendirilmiş Yükümlü Başvurusu Gümrük Müşaviri Tarafından Yapılmaz)
Başvuru, Şirket merkezinin ticaret siciline kayıtlı bulunan yere en yakın gümrük müdürülüğüne bağlı olan bölge müdürlüğüne yapılır.
1) Başvuru Formu (Ek 1/A) doldurulması gereklidir.
2) Soru Formu/ÖZ Değerlendirme Formu doldurulması gereklidir,
Soru, Öz Değerlendirme Formunun bir proje olduğu ve ilgili birimler ile doldurulması gerektiği unutulmamalıdır.
Soru, ÖZ Değerlendirme Formu EK-7’de yer alana inceleme değerlendirme formundaki sorular ile paraleldir.
3) Adli Sicil Belgeleri ve Beyan formları doldurularak teslim edilmeli,
4) Şirketin Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Prim borcu bulunmadığını gösterir “İhale konusu olmayan işlerle ilgili E-Borcu yoktur belgesi” ya da sosyal güvenlik kurumunun ilgili birimlerinden alınmış “Borcu yoktur yazısı”
5) Şirketin Vergi Mevzuatı gereğince kesinleşmiş vergi borcu bulunmadığını gösterir yazı teslim edilmelidir,
6) Mali Yapıya İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu alınmalıdır,
7) Güncel ISO 9001 ve ISO 27001 Sertifikaları alınmış olmalıdır,
8)Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası kapsamındaki Yetkiler için Başvuruları için ilgili formların doldurulması gereklidir,
Özellikle Götürü Teminat Yetkisinden faydalanılmak isteniyorsa, 1/B Götürü Teminat Yetkisi Başvuru Formunun doldurulması gereklidir,
Ayrıca istenilen tutardaki teminat mektubunun da 30 iş günü içerisinde ibrazı gereklidir.
9) Onaylanmış İhracatçı Yetkisi istenmesi durumunda, 1/C no.lu Onaylanmış İhracatçı Yetkisi Başvuru formunu da doldurulmalıdır.
10) Basitleştirilmiş İşlem Kapsamında A.TR Düzenleme ve Vize Etme izni istenmesi durumunda;
Onaylanmış İhracatçı yetkisi kapsamında basitleştirilmiş işlem kapsamında A.TR düzenleme ve vize etme izninin talep edilmesi halinde, 1/C no’lu başvuru formunun II. no’lu aşağıdaki bölümün ve IV no’lu “Beyan” bölümünün doldurulması gereklidir.
11) Eşyanın Kıymetine bakılmaksızın Fatura Beyanı/EUR.MED fatura beyanı izni için 1/C no’lu başvuru formunun III. no’lu aşağıdaki bölümünün ve IV. no’lu “Beyan” bölümünün doldurulması gerekldir.
12) Eşyanın Kıymetine Bakılmaksızın Fatura Beyanı veya EUR.MED Fatura Beyanı Düzenleyebilme İzninin Değiştirilmesi için 1/A no’lu eki ile birlikte 1/C no’lu ekince yer alan Tablo 1’in doldurulması gereklidir.
13) İzinli Gönderici Yetkisi Başvurusu için 1/A no’lu Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası Başvuru Formunun yanı sıra 1/D no’lu ekinden yer alan İzinli Gönderici Yetkisi Başvuru Formunun da doldurulması gereklidir.
Ayrıca 1/A, 1/D no’lu belgelerin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının alınmış uluslararası taşımacı yetki belgesi de doldurulmalıdır,
Ayrıca izinli gönderici yetkisi kapsamında 20 Mayıs 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine ilişkin Sözleşme Ek I, İlave I’de yer alan eşya ile Gümrük Yönetmeliği EK-33’te yer alan yüksek kaçakçılık riski içeren eşyanın taşınabilmesi için başvuru sahibinin yüksek kaçakçılık riski içeren eşyayı da kapsayan kapsamlı teminat sertifikasına sahip olması gerekir.
Detaylı bilgi için; https://www.gtb.gov.tr/data/51c7e976487c8e0a98f15f8e/yy_firma_basvuru_rehberi.pdf
Not: Güncel Mevzuat bilgileri için Mevzuat bölümümüzü veya https://www.sibermevzuat.com adresimizi takip edebilirsiniz.
SiberSAN, Yetkilendirilmiş Yükümlü Danışmanlık hizmetimiz hakkında bilgi almak için tıklayınız.