:: 5651 Sayılı Yasa Kapsamında Erişim Sağlayıcı
ERİŞİM SAĞLAYICI : İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılarına ve Abone olan kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan işletmeciler ile gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.
ERİŞİM SAĞLAYICI OLMAK İÇİN: Erişim sağlayıcı olmak isteyen başvuru sahibi, Telekominikasyon hizmetine ilişkin yetkilendirme başvurusu yaparken, erişim sağlayıcı faaliyet belgesini alma yükümlülüğü için ise https://faaliyet.tib.gov.tr/yetbel/ adresinden elektronik ortamdan başvurusunu yapıp gerekli evrakları bir hafta içinde Kuruma elden teslim etmek ya da iadeli taahütlü posta yolu ile göndermekle yükümlüdür.
Aktif liste https://www.btk.gov.tr/elektronik_haberlesme_sektoru/yetkilendirme/isletmeciler/isletmeciler.php
Erişim sağlayıcı olmak isteyen başvuru sahibinin aynı zamanda kablolu ve kablosuz internet servis sağlayıcılığı kapsamında kayıtlanması halinde, bu kayıtlama bildirimi erişim sağlayıcılığı faaliyet belgesi yerine de geçecek olup ayrıca bir belge düzenlenmez.
Erişim sağlayıcı faaliyet belgesi, erişim sağlayıcının Kurum tarafında telekominikasyon hizmeti sunma konusunda yetkilendirdiği süre kadar geçerlidir.
Mevcut durum itibariyle, kamu kurum ve kuruluşlari ile üniversiteler erişim sağlayıcı olarak değerlendirilmemektedir.
24 Ekim 2007 tarihli Yönetmeliğe göre; erişim sağlayıcı olabilmek için sermaye şirketi olmak gerekmektedir. Erişim sağlayıcılığı faaliyeti bir telekominikasyon hizmetidir. 406 sayılı Telefon ve Telgraf Kanununa göre; herhangi bir telekominikasyon hizmeti verebilmek için Telekominikasyon Kurumu tarafından yetkilendirilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, sermaye şirketi olan iştmeciler erişim sağlayıcılığı faaliyetinde bulunabilecektir. Erişim sağlayıcı trafik bilgisinin, erişim sağlayıcılar tarafından tutulması gerekmektedir.
Erişim sağlayıcıları ve yer sağlayıcıları aşağıda belirtilen tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamından, kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde, iletişim başlığı altında, doğru, eksiksiz ve güncel olarak bulundurmakla yükümlüdür:
* Gerçek kişi ise; adı ve soyadı, tüzel kişi ise unvanı ve sorumlu kişiler, vergi kimlik numarası veya ticaret sicil numarası,
* Yerleşim yeri, tüzel kişi ise merkezin bulunduğu yer,
* Elektronik iletişim adresi ve telefon numarası,
* Sunduğu hizmet bir merciin iznine veya denetimine tabi bir faaliyet çerçevesinde yapılıyor ise yetkili denetim mercine ilişkin bilgiler.
Ayrıca erişim sağlayıcı;
* “Herhangi bir kullanıcısının yayınladığı hukuka aykırı içerikten, 5651 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre Başkanlıkça haberdar edilmesi halinde teknik olarak engelleme imkanı bulunduğu ölçüde erişimi engellemekle yükümlüdür.”
Burada, “mevcut teknolojik imkan” erişimin engellenmesine imkan sağlıyorsa, erişim sağlayıcı kaldırmakla yükümlüdür. Kendi teknolojik imkanlarının yetersiz olduğunu ileri sürmesi kabul edilemez.
* Erişim sağlayıcı trafik bilgisini bir yıl saklamakla, bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü oluşan verilerin dosya bütünlük değerlerini (hash) zaman damgası ile birlikte muhafaza etmek ve gizliliğini temin etmekle,
* Başkanlığın 5651 sayılı Kanunla verilen görevleri yerine getirilmesi için yapacağı trafik izlemesinde Başkanlığa gerekli yardım ve desteği sağlamakla,
* Faaliyet blegesinde yer alan Başkanlığın uygun gördüğü ilgileri tale edildiğinde bildirmekle,
* Ticari amaçla internet toplu kulanım sağlayıcılar için belirli bir IP bloğundan sabit IP adres planlaması yapmakla ve bu bloktan IP adresi vermekle,
* Faaliyetine son vereceği traihten en az üç ay önce, durumu Kuruma, içerik sağlayıcılarına ve müşterilerine bildirmekle,
* Kuruma bildirilen kapanma tarihinden geriye doğru bir yıllık süredeki trafik bilgilerine ilişkin bütün kayıtları metin dosyası olarak, log formatlarını açıklamalarıyla birlikte, abone kütük bilgilerini Başkanlığa CD, DVD gibi optik medya ortamında teslim etmekle,
* Faaliyet başlamasından itibaren her ay düzenli olarak, her erişim yöntemine ilişkin kullanacağı erişim numaralarını ve toptan hizmet verdiği abonelere ilişikin bilgileri Başkanlığa göndermekle,
* Başkanlık ile aralarındaki bağlantıdan erişimi engellenecek adreslere ilişkin gönderilecek bilgileri kendi sistemlerinde derhal uygulanabilmesi için, gerekli olan donanım ve yazılımı kurarak lazım olan düzenlemeleri yapmakla,
* Erişim sağlayıcı, verdiği hizmeti kullananlara ilişkin bilgilerin başkaları tarafından elde edilmesini ilgili mevzuatta belirlenen esas ve usullere uygun olarak engeller.
* Erişim sağlayıcı, kendisi aracılığıyla erişilen bilgilerin içeriklerinin hukuka aykırı olup olmadıklarını ve sorumluluğu gerektirip gerektirmediğini kontrol etmekle yükümlü değildir.
* Bu noktada, Erişim Sağlayıcı trafik bilgisi; “internet ortamına erişime ilişkin olarak abonenin adı, adı ve soyadı, adresi, telefon numarası, abone başlagıç tarihi, abone iptal tarihi, sisteme bağlantı tarih ve saat bilgisi, sistemenden çıkış tarih ve saat bilgisi, ilgili bağlantı için verilen IP adresi ve bağlantı noktaları gibi bilgileri” ifade eder.
https://www.btk.gov.tr/elektronik_haberlesme_sektoru/yetkilendirme/isletmeciler/isletmeciler.php